Eleganckie sałatki na Wielkanoc

Kiedy planujemy menu wielkanocne, obowiązkowo musimy w nim umieścić przepyszne sałatki, które należą do największych przysmaków świątecznych. Oczywiście, podczas tych świąt charakteryzują się one najczęściej żywą kolorystyką, bowiem zwykle przygotowywane są na bazie wiosennych nowalijek. Warto podkreślić to, iż są one wykonywane w oparciu o różne składniki, w związku z czym jedne z nich są kwaśne, inne znów słodkie, w zależności od naszych preferowanych smaków.

Nie ulega wątpliwości to, że najbardziej powszechna jest sałatka wiosenna, która smakuje nieziemsko. Otóż, aby ją wykonać, potrzebujemy w zasadzie tylko sałaty zielonej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki, szczypiorku, jaj oraz przypraw i odrobiny majonezu lub śmietany. Nie mniej znana jest sałatka jarzynowa, która może powstać tak naprawdę w oparciu o wszystkie warzywa, głownie gotowane. Trzeba również wspomnieć tu o bardzo popularnych w ostatnim czasie sałatkach warstwowych, które nie tylko wspaniale smakują, ale i rewelacyjnie wyglądają, w związku z tym najczęściej serwowane są w przeźroczystych, szklanych naczyniach. Z pewnością, na uwagę zasługuje tu sałatka gyrros, która składa się z warstwy fileta smażonego w owej przyprawie, kukurydzy, cebuli, keczupu i  kapusty pekińskiej.

W dalszym ciągu wiele osób zachwyca się sałatką selerową, przygotowaną z selera marynowanego, rzodkiewki, kukurydzy, jajek, pieprzu, soli i majonezu. Na uwagę zasługują także niegdyś bardzo powszechne sałatki z czerwonych buraków i chrzanowe, które niestety zostały wyparte przez wyroby śródziemnomorskie. Warto by sobie o nich przypomnieć, gdyż jak żadne inne wspaniale pasują na wielkanocnym stole. Kolejną propozycją jest sałatka z kurczaka i ananasa, która jest adresowana do osób preferujących łagodne dania o nieco słodkawym smaku. Natomiast amatorzy pikantniejszych przysmaków, powinni skosztować sałatki paprykowej, wykonanej najczęściej z różnokolorowych warzyw – żółtych, zielonych, czerwonych i białych papryk. Poza tym, godna uwagi jest również sałatka z serem fetą, która jest lekkostrawna i łatwa w wykonaniu. Oprócz tego, jak najbardziej wskazana jest sałatka z kurczakiem i jajkami oraz sos tatarski, wykonany w oparciu o marynowane pieczarki, Natomiast dla maluchów, możemy stworzyć sałatkę owocową.

Można by tu było jeszcze wymienić liczne rodzaje sałatek wielkanocnych, ale te wspomniane powyżej cieszą się największym uznaniem i chyba najlepiej też smakują. Z pewnością, nie ma też przeciwwskazań do tego, by stworzyć własną sałatkę, która zaskoczy nie tylko domowników, ale i zaproszonych gości.