Przygotowanie obiadu wielkanocnego to niemałe wyzwanie dla pani domu, w szczególności gdy zaprosiliśmy na niego całą rodzinę lub przyjaciół. Nie ulega wątpliwości to, iż powinien być on bardzo smaczny, wykwintny oraz zarazem i wyszukany jak i tradycyjny. Ponadto, musi być na nim bogactwo potraw, gdyż podczas tych świąt nikt chyba nie liczy kalorii, tylko pragnie skosztować smacznych daniach, które nierzadko są tłuste.
Należy zwrócić uwagę na to, iż w wielu domach w dalszym ciągu bardzo się różni obiad podawany w pierwszym dniu świąt od tego, który serwowany jest podczas drugiego dnia Wielkanocny. Mianowicie, w trakcie obiadu niedzielnego często jest serwowany wyłącznie żurek z jajkami i kiełbasą, do którego można dodać chrzan z ćwikłą. Dzieje się tak dlatego, iż wszyscy są przejedzeni po spożyciu obfitego śniadania złożonego z licznych przysmaków. Natomiast w poniedziałek wielkanocny już możemy trochę poszaleć w zakresie komponowania menu świątecznego.
Otóż, najczęściej gości na nim najbardziej powszechny zestaw obiadowy, czyli rosół oraz ziemniaki z kotletem schabowym. Warto podkreślić to, iż bardzo powszechna jest też zupa szczypiorkowa z jajkami albo żurek chrzanowy (często serwowany z boczkiem) oraz barszcz po ukraińsku. Niektóre panie decydują się także na wykonanie kremu z zielonego groszku bądź zupy z łososia. Na drugie danie jak najbardziej pożądane są ziemniaki serwowane z mięsami przyrządzanymi na rozmaite sposoby. Mowa tu głównie o zapiekanej kaczce czy indyku, np. z jabłakmi. Poza tym, rozkosz dla podniebienia stanowią także roladki mięsne, faszerowane szynki i boczki. Nie zapominamy o schabie pieczonym z czosnkiem czy smacznych mięsnych gołąbkach. Na stole świątecznym obowiązkowe miejsce zajmują również sosy do mięs, głownie chrzanowy.
Warto tu jeszcze wspomnieć o wielkanocnych surówkach podawanych z drugim daniem. Z pewnością, godne uwagi są te, które przygotowywane są na bazie kiszonej kapusty oraz nowalijek, zwłaszcza gdy posiadamy własny ogródek z warzywami. Nie możemy pominąć potraw z jajek, które są wszechobecne podczas Wielkanocy, gdyż spożywamy je na śniadanie, obiad, kolację czy jako przekąski między posiłkami. Mówimy tu głownie o nadziewanych jajach serwowanych także z rybami czy mięsami. Kolejnym smakołykiem świątecznym są pasztety i galaretki mięsne.
Jak widać, menu na obiad wielkanocny jest przebogate, a dobór potraw w dużej mierze też uzależniamy od gustów kulinarnych domowników. Nie należy również się obawiać eksperymentowania z przygotowaniem oryginalnym dań świątecznych, które mogą urozmaić wielkanocny jadłospis, w tym celu możemy zapoznać się np. z delicjami kuchni niemieckiej. Trzeba powiedzieć o tym, iż jeżeli chcemy mieć pewność, iż dania wielkanocne będą smakowały wybornie, warto nowe przepisy wczesnej przetestować.