Na stole wielkanocnym w żadnym wypadku nie może zabraknąć wspaniałych słodkości, na których widok nie można się oprzeć.
Mowa tu głownie o wspaniałych babach i babeczkach, które mogą być wykonywane na różne sposoby. Nie ulga wątpliwości to, iż najsmaczniejsze są domowe wypieki, w których przygotowanie włożymy wiele serca. Oczywiście, najpopularniejsze są wyroby drożdżowe, w szczególności wykonane samodzielnie. Ponadto, mile widziane są babki piaskowe, zebry czy cytrynowe, które dodatkowo możemy udekorować lukrem, czekoladą, rodzynkami czy kawałkami pomarańczy albo kolorowymi koralikami. Nie ulega wątpliwości to, iż babki wielkanocne zwykle też stanowią podstawowe wyposażenie koszyka ze święconką. Oprócz tego, często pełnią funkcję dekoracji stołu wielkanocnego. Natomiast, kiedy mówimy o ciastkach babeczkach, to najczęściej swój niepowtarzalny smak zawdzięczają wybornemu nadzieniu, głownie kremowemu. Poza tym, można upiększyć je jeszcze kawałkami owoców, czekoladą czy bitą śmietaną.
Kolejnym wyśmienitym wypiekiem świątecznym, który wręcz rozpływa się w ustach jest sernik. Przede wszystkim, to ciasto posiada wielu zwolenników, gdyż może być przygotowywane na liczne sposoby. Otóż, największym uznaniem cieszy się tradycyjny sernik z bakaliami, głównie rodzynkami i skórkami cytrusów. W ostatnim czasie modny jest także sernik z piernikami lub ciasto z brzoskwiniami. Nie mniej smaczne są wypieki o smaku orzechowym, które przekładane są biszkoptami i masą o tymże smaku. Ponadto, do dyspozycji mamy jeszcze sernik w ciemnym cieście i ciasto rosa, w szczególności uwielbiane przez maluchów. Natomiast osoby, które są bardzo zapracowane i nie mają czasu na wykonanie tradycyjnych wypieków, mogą się zdecydować na sernik na zimo, powstający w zawrotnym tempie, w szczególności gdy zdecydujemy się na wersję z torebki 😉
Nie możemy nie wspomnieć tu o bajecznych mazurkach, które są znakiem rozpoznawczym Wielkanocy. Warto podkreślić to, iż tego rodzaju wypiek posiada wieloletnią tradycję w naszym kraju i co najważniejsze jego popularność nie spada mimo upływającego czasu. Oczywiście, wyróżnia się on niską budową, jest niesamowicie słodki oraz pokryty konfiturą, mnóstwem bakalii i najczęściej lukrem. Na uwagę zasługują jeszcze bufty wielkanocne, czyli ciasta drożdżowe, które zazwyczaj są wykonywane przez nasze babcie. Należy również tu wspomnieć o ciastach piernikowych wyróżniających się korzennym zapachem, które przeważnie są przekładane słodką masą lub dżemem. Równie smaczne są wszelkiego rodzaju makowce, zwłaszcza tradycyjne zwijaki.
Jak widać, stół wielkanocny jest pełen wspaniałych wypieków, które kuszą nas swym wyglądem i aromatem, dlatego po prostu trzeba ich skosztować.