Popularne świąteczne zupy

Jeżeli ktoś myśli, iż Święta Wielkanocne to tylko szynki, jajka i słodkie ciasta, to jest w ogromnym błędzie, ponieważ na stole wielkanocnym nie może zabraknąć świątecznych zup, które smakują wybornie. Ponadto, możne je szybko i w prosty sposób samodzielnie wykonać w oparciu o poniższe receptury, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Żurek na wędzonce

 Składniki:

60 dkg dobrej mocno czosnkowej kiełbasy(dałam wiejską), 40 dkg kości wędzonych wieprzowych,1 litr zakwasu, 1 marchew, 1/2 selera, średni por, 1 duża cebula, 1 pietruszka, 4 duże ząbki czosnku, 3,5 litra wody, 1 czubata łyżka ostrego chrzanu, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 250 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżka roztartego majeranku, 6 jajek ugotowanych na twardo.

Sposób przyrządzenia

W pierwszej kolejności kości wieprzowe zalewamy wodą i solimy. Następnie dorzucamy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. W dalszym etapie gotujemy wszystkie składniki aż do momentu, w którym kości będą białe. Kolejno odcedzamy wywar, obieramy mięso z kości i dodajemy do wywaru. Wrzucamy do niego także kiełbasę i całość gotujemy około 7 minut. W dalszym etapie należy dodać zakwas, zmiażdżony czosnek i chrzan i gotować wszystko na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Na końcu dorzucamy majeranek. Później dokładnie mieszamy śmietanę z żurkiem, ale pamiętamy, aby zupy nie gotować. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem, Święconkę można serwować razem z ziemniakami lub jajami ugotowanymi na twardo.

Biały barszcz

Składniki:

2 litrywywaru z wędzonki, zakwas do smaku (ukiszony z żytniej razowej mąki), sól, 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy, szczypta majeranku, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki świeżo startego chrzanu, 15 dag śmietany, 25 dag białej kiełbasy, 2 jajka.

Sposób przyrządzenia

Po pierwsze, jaja gotujemy na twardo. W tym samym czasie w innym naczyniu gotujemy we wrzątku. Kolejno do wywaru dorzucamy zakwas i przyprawy, w dalszym ciągu wszystkie składniki gotujemy. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do niego śmietanę, wcześniej rozprawioną w kilku łyżkach wywaru. Na końcu żurek dokładnie mieszamy i podajemy go z kawałkami kiełbasy oraz jajka, ewentualnie jeszcze z chlebem.

Zupa święconka

Składniki:

2 lserwatki,150 g świątecznej wędzonej szynki,100 g gotowanego boczku, 150 g wiejskiej lub pieczonej kiełbasy, mały kawałek chrzanu, 5 ugotowanych żółtek, łyżka mąki, 2 łyżki chrzanu, 4 ugotowane na twardo jajka, sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do zup i potraw.

Sposób przyrządzenia

Na początku boczek, szynkę i kiełbasę siekamy w kostkę, a chrzan obieramy. Serwetkę wlewamy do garnka, sprawdzamy czy nie jest zbyt kwaśna, dezelu tak, to dolewamy do niej trochę wody. Kolejno dodajemy do niej wcześniej pokrojoną szynkę, boczek, kiełbasę i chrzan i całość gotujemy 15 minut. Kolejno żółtka przecieramy przez sito i łączymy z mąką oraz odrobiną wody i dodajemy je do wywaru. Następnie do smaku dorzucamy przyprawę do zup, sól, pieprz i chrzan. Na końcu ugotowane jajka dzielimy na ćwiartki, układamy na talerzach i zalewamy gorącą zupą. Danie możemy podawać z ciemnym pieczywem bądź grzankami czosnkowymi.