Potrawy wielkanocne w Niemczech

Jeżeli chodzi o kuchnię niemiecką, to jest ona bardzo podobna do naszej, gdyż większość posiłków można uznać za tłuste i wysokokaloryczne. Podobnie  jest i z przysmakami wielkanocnymi, które nie należą do lekkostrawnych, ale za to są naprawdę wyborne i chętnie spożywane nie tylko przez Niemców, ale i obcokrajowców. Przede wszystkim, możemy je również wykonać samodzielnie, gdyż składniki niezbędne do ich wykonania są ogólnie dostępne, a sposób ich przyrządzenia nie jest skomplikowany. Trzeba powiedzieć o tym, iż menu wielkanocne bywa zróżnicowane regionalnie, chociaż najbardziej znane delicje są powszechne w całym kraju.

Po pierwsze, warto podkreślić to, iż w Niemczech zanikła tradycja wystawnego śniadania wielkanocnego, dzielenia się jajkiem czy też ścisłego przestrzegania postu. Oczywiście, na stołach nie może zabraknąć jajek, głownie faszerowanych kawiorem, którymi zachwyca się wielu turystów z całego świata. Modne są także dania z jajek serwowane z rozmaitymi sosami oraz z mięsami. Kolejnym przysmakiem godnym uwagi są knedle, a także musli owocowe, preferowane przez wszystkich amatorów słodkości. Ważne miejsce w jadłospisie niemieckim zajmuje również pieczywo, w szczególności chleb orzechowy, spożywany zazwyczaj z daniami głównymi. Nie zapominamy także o nabiale, zwłaszcza o białym serze, który zwyczajowo formowany jest w kształcie pisanek.

Poza tym, na stole świątecznym nie może zabraknąć pieczonej szynki, boczku,  kiełbasy, pieczeni wieprzowej, które przyrządzane są wedle rodzimych receptur. Oprócz tego, wspaniale smakuje tradycyjna ryba, zarówno pieczona jak i wędzona. Nie zapominamy o cudownych słodkościach, które stanowią rokosz dla podniebienia. Mowa tu głownie o babkach i babeczkach drożdżowych z rodzynkami, które są także powszechne w Polsce. Chlubą Niemiec są też strucle owocowe i serniki. Natomiast, gdy mówimy o wywarach, trzeba tu wymienić choćby zupę kminkową i dyniową. A, co ciekawe Niemcy w trakcie Wielkanocy spożywają również raki w ostrym sosie. Nie ulega wątpliwości to, iż najbardziej znaną potrawą wielkanocną w Niemczech jest hackepeter, przypominający poniekąd polski tatar. Jednak wykonywany jest na bazie surowego mięsa wieprzowego, do którego dodaje się aromatyczne przyprawy, świeżą paprykę, cebulę i natkę pietruszki. Musimy to wspomnieć o sałatkach, w szczególności owocowych oraz o pasztetach, na bazie których powstają  inne przysmaki.

Z pewnością, dania wielkanocne w Niemczech może i nie są bardzo wyszukane, ale naprawdę smaczne i sycące. Ponadto, są one urozmaicone, w związku z czym każdy w menu niemieckim może odnaleźć coś dla siebie.